Endocrinology Research and Practice
Case Report

A Surrenal Tuberculosis Presented Itself As Metastasis

1.

Ege University Medical School, Division of Endocrinology and Metabolism, Izmir, Turkey

2.

Ege University Medical School, Department of Pathology, Izmir, Turkey

Endocrinol Res Pract 2006; 10: 73-77
Read: 1898 Downloads: 393 Published: 01 September 2006

Abstract

52 year-old female patient seen at to our outpatient clinic had severe fatigue, weight loss and darkening of skin color. Patient’s clinical manifestations and laboratory findings were found to be compatible with Addison’s disease and malignancy. Ultrasonographic examination was performed to investigate the etiology of adrenal insufficiency, and revealed bilateral suprarenal mass. Further investigation with CT and MRI scans favored malignancy. However, search for the primary lesion revealed no sign of systemic metastasis apart from the suprarenal masses. Pathological analysis of the suprarenal mass revealed signs of tuberculosis adenitis. The patient was diagnosed as adrenal insufficiency due to suprarenal tuberculosis and four-drug
anti-tuberculosis regimen and steroid replacement therapy were started. Patient’s complaints diminished and clinically significant improvement was observed.

Sürrenal Metastazmış Gibi Kendisini Gösteren Bir Adrenal Tuberkülozis

Özet

52 Yaşında ki bayan hasta kliniğimize; ileri derecede halsizlik, kilo kaybı, cilt renginde koyulaşma nedeniyle başvurdu. Hastanın kliniği ve labaratuar incelemeleri Addison Hastalığı ve maliğnite ile uyumlu bulundu. Adrenal yetmezliğin etiyolojisi için yapılan tetkiklerinde ultrasonda bilateral surrenal kitle saptandı. BT ve MR ile yapılan ileri incelemelerinde kitleler malignite lehine yorumlandı. Maliğnite için yapılan primer odak araştırmasında Sürrenaldeki kitleler dışında, başka bir odak veya sistemik metastaz bulgusu saptanmadı. Surrenaldeki kitlenin patolojik incelenmesi sonucu: tüberküloz adrenalitis olarak rapor edildi. Bunun üzerine olgu sürrenal tüberküloza bağlı Adrenal yetmezlik tanısı aldı. Hastaya adrenal tüberkülozu için 4’lü antitüberküloz tedavi ve sürrenal yetmezliği için steroid tedavisi başlandı. Hastanın şikayetleri azaldı, belirgin klinik düzelme gözlendi.
Anahtar Kelimeler: Adrenal kitle, Malignite, Adrenal tüberküloz, Addison hastalığı

Files
EISSN 2822-6135