Endocrinology Research and Practice
Original Article

Calcium Channel Blocker Verapamil: A New Intervention For High Cholesterol Levels in Patients with PTSD

1.

Liaquat University of Medical & Health Sciences, Pharmacology & Therapeutics, Jamshoro. Sindh, Pakistan

2.

University of Karachi, Pharmacology, Karachi. Sind, Pakistan

Endocrinol Res Pract 2007; 11: 93-97
Read: 1671 Downloads: 369 Published: 01 September 2007

Abstract
Objective:
Most of the patients with posttraumatic stress disorders (PTSD) have higher cholesterol levels than normal subjects. Increased noradrenergic activity may trigger the induction of lipoprotein lipase, which might be responsible for the elevation in cholesterol levels in patients with posttraumatic stress disorder. Calcium ion plays an important role in stress due to its effects on brain synaptosomes. So this study was conducted to investigate the efficacy of Verapamil in high cholesterol levels in patients with PTSD.
Materials and Methods: Fifty (50) PTSD patients were selected randomly and initially enrolled in the study, from department of Psychological Medicine Dow University of Health Sciences, Karachi. Verapamil 120mg/day was given in divided doses under single blind protocol. All patients were observed and monitored weekly, throughout the duration of study. While Fifteen (15) normal control subjects apparently healthy and not taking any medication was included in study after excluding any medical illness.
Results: Verapamil showed a gradual but highly significant improvement in serum cholesterol levels in patients with PTSD.
Conclusion: Verapamil was observed to be highly effective treatment. It reduces serum cholesterol levels, and cardiovascular risk factors in patients with PTSD. 

Kalsiyum Kanal Blokeri Verapamil: Posttravmatik Stres Bozukluğu Olan Hastalardaki Yüksek Kolesterol Düzeyleri İçin Yeni Bir Tedavi Seçeneği

Özet
Amaç:
Posttavmatik stres bozukluğu olan hastaların çoğunda normal bireylere göre daha yüksek kolesterol düzeyleri bulunmaktadır. Artmış noradrenerjik aktivite lipoprotein lipaz aktivitesini tetiklemekte ki bu durum postravmatik stres bozukluğu olan hastalarda yüksek kolesterol düzeylerinin oluşmasına yol açıyor olabilir. Kalsiyum iyonu stress durumunda beyin sinaptozomlarında önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada verapamilin posttavmatik stres bozukluğu olan yüksek kolesterol düzeyleri olan hastalardaki etkisini araştırmak amacıyla yapıldı.
Gereç ve Yöntem: Karaçi’de Dow Üniversitesi Sağlık Bilimleri Psikiyatri kliniğinde izlenen 50 posttavmatik stres bozukluğu olan hasta rastgele yöntemle çalışmaya alındı. Verapamil 120mg/gün dozunda tek kör yöntemiyle bölünmüş dozda verildi. Tüm hastalar araştırma süresinde haftalık olarak monitorize edildi. Herhangi bir hastalığı olmayan ilaç alımı öyküsü bulunmayan sağlıklı görünümlü 15 normal birey control olarak alındı.
Bulgular: Verapamil posttavmatik stres bozukluğu olan hastaların serum kolesterol düzeylerinde yavaş fakat oldukça anlamlı iyileşmeye yol açtı.
Sonuç: Verapamilin oldukça etkili bir tedavi olduğu gözlendi. Posttravmatik stres bozukluğu olan hastalarda serum kolesterol düzeylerini düşürmekte ve kardiyovasküler risk faktörlerini azaltmaktadır. 
Anahtar kelimeler: Postravmatik stress bozukluğu, kalsiyum kanal blokeri, verapamil

Files
EISSN 2822-6135